HTML

Life in Győr

Friss topikok

  • Julcsi-lifeingyor: @Kinag8: Szia! Erre sajnos nem tudom a választ. Telefonon vagy emailben tudsz érdeklődni a Lakásüg... (2016.03.01. 08:43) Előtakarékos lakáspályázat
  • Megvalósító Macska: Szuper Nagyon jól mutat! :) (2013.12.05. 23:46) Adventi naptár
  • bambara28: Jó kis darab,én is csak ajánlani tudom. És Járai Máté ismét nagyot alakított :) (2013.11.21. 16:45) Színházajánló: A kripli

A bútorfelújítás világával a Nemiskacat-on találkoztam először. Enikő már rengeteg inspiráló bejegyzést írt, hogy egy-egy régi, első ránézésre már csak tűzifának alkalmas bútordarab hogyan válik sikkessé és egyedivé. Én a lenti képen látható szekrényt vettem meg, és képzeltem el új külsővel.

dscn2732-1.jpg

Címkék: bútorfelújítás Annie Sloan krétafesték

Szólj hozzá!

Nagyjából 2-3 évente kétségbe esem mérlegelésem értékein, és elkezdek futni. A kezdeti lelkesedés maximum 3 alkalomig tart majd visszatérek a számomra oly kellemes kanapén tespedéshez. De most másképp lesz! Már egy ideje szemezek az „Első 5 kilométerem” programmal, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ha egyszer elkezdek megint futni, ezt fogom követni.

running-573762_1280.jpg

Az edzésterv 6 hetes, kezdetben a nagy része sétálásból áll, majd hétről-hétre csökken a sétával töltött percek száma, értelemszerűen a futás ideje pedig nő. Én csütörtökön ötödször futottam, és eddig nagyon jól megy. Biztos nem véletlen, hogy az elején elég egyszerűen teljesíthetők az előírások, mert bár tudom, nem túl sok a 8-12 perc futás, mégis hatalmas sikerélmény, és mindig kíváncsian várom, mi lesz a következő alkalommal, és az hogy fog menni.

És mi kell a futáshoz? Sokaktól hallottam, hogy egy rendes cipő feltétlenül. Ezt be is szereztem előtte, ezzel is motiválva magam, hogy mindenképp el kell kezdenem, hiszen már „komoly” összeget fordítottam rá. Eredetileg a cipővásárlásnak külön posztot akartam szentelni, annyira pozitív élmény volt. Az eladó nagyon kedves és segítőkész volt a Sport Factoryban, teljesen le voltam nyűgözve tőle. Válaszolgatott a laikus kérdéseimre, előhozta az újabb és újabb cipőket, míg végül megtaláltam, ami tökéletesen illeszkedik a lábamra. Ez az első cipőm 16 éves korom óta, ami végre kényelmes. Már egészen hozzá szoktam, hogy nekem kell előkotornom a dobozok alkotta totemek aljáról a 38-as cipőt vagy bele kell néznem 10 dobozba, mire megtalálom teljesen máshol, mint ahol lennie kéne. Ez a beszerzésem egészen újszerű élmény volt.

cipo.jpg

Mivel az edzés során váltogatni kell a futást és a sétát mindenképp kell hozzá valamilyen időmérő eszköz. A stoppert elég körülményesnek éreztem, nem akartam mindig nézegetni, és – gondoltam – biztos van már erre valami jó mobilalkalmazás. Nos, mobilalkalmazás van, jónak viszont nem mondanám. Valószínűleg nehezíti a dolgom, hogy Windows Phone-om van, amire sokkal nehezebb fejleszteni, mint a többi operációs rendszerre, így kevesebb az app is. Interval training néven lehet egyébként kutakodni a neten, én ezt találtam. Sajnos, ha lezárom a képernyőt, akkor megáll az alkalmazás, és bár látszólag le lehet lock-olni az alkalmazás beépített funkciójával, nekem múltkor kétszer is újra kellett indítanom, mert a mobiltokot úgy fogtam, hogy sikerült feloldanom. Ezek után nagyon nehéz megállni, hogy ne... hajítsam bele a tóba ezt a csodás kütyüt.

Miért épp a tóba? Adyváros-Szabadhegy határán három tó is van, a Zöld utcához legközelebbi körül pedig egy 572 méter hosszú futópálya. Szerintem nagyon klassz hely, most még kiskacsák is vannak. Ami negatívum lehet, hogy elég sokan vannak a padok körül, beszélgetnek, így a hozzám hasonlóan gátlásosak zavarban lehetnek, de legalább megtudhatjuk futás közben, hogy milyen időjárás várható a jövő hétre, és mivel foglalkozik mostanában kormányunk.

11179815_971316662880135_727730952_o.jpg

Mindenkit arra bíztatok, hogy ha már sokszor feladta a futást, kezdje el ezt a programot. Nem nagyon ismerek magamnál lustább, plöttyettebb embert, mégis most teljesen elégedett vagyok az eddigi eredményeimmel. Hiszek magamban, és nagyon remélem, hogy hosszú távon végre a futás hoz némi változást az életembe. Én igyekezni fogok, és beszámolok a továbbiakban is, hogy hogy ment. Drukkoljatok!

Címkék: futás első 5 kilométerem

Szólj hozzá!

Már évek óta szerettem volna adventi naptárat készíteni, de mindig elhalogattam. Idén végre összeszedtem magam, és nem is volt olyan bonyolult. A későbbi években pedig már csak az apró ajándékokat kell kitalálni, beszerezni. Magát az elkészítési folyamatot elfelejtettem dokumentálni, de íme, a végeredmény:

DSCN2341.JPG

És a hozzávalók:

umpalumpa.png

A fent említett kellékek mellett még szükség van ecsetre, ollóra. Azt hiszem a címkenyomtatás ára némi magyarázatra szorul: egy gyerekkori „trauma” (9 évesen egyest kaptam papírvágásra – ezúton is köszönöm Maja néninek) miatt nem merek belefogni bonyolultabb vágási műveletekre (pl. szabályos kör), így azért került ennyibe, mert a szerkesztés oldalanként 700 Ft volt, viszont így csak le kellett húznom a matricákat, és már ragaszthattam is. Maga a matricapapírra nyomtatás 2×330 Ft, plusz 2×100 Ft valami (ezt a tételt nem magyarázták meg).

Az elkészítés már nem bonyolult: a papírzacskóra felragasztottam a matricát, lefestettem fehérre a natúr facsipeszeket, két szög közé felkötöttem a szalagot (eredetileg egy kép van ott), és már aggathattam is fel az ajándékokat.

DSCN2343.JPG

A zacskókba kicsi ajándékok kerültek, úgy mint édesség, karácsonyhoz vagy télhez kapcsolódó dísztárgyak és élményajándékok. Utóbbinál nem kell semmi komolyra gondolni, a legtöbb olyan, amit egyébként is csinálnánk, csak így mókásabb. Megyünk majd a karácsonyi vásárba forralt borozni, rendelünk pizzát, sütni fogok palacsintát, társasozunk, a 24-ére pedig már igen csak kifogytam az ötletekből, ezért akkor utazás a téli tájban az ajándék, mivel aznap fogunk a szüleinkhez hazavonatozni.

Bár már elmúlt elseje, szerintem még idén is nyugodtan bele lehet fogni. Ha csak 12 napra van valami kicsi ajándék, az is elég nagy öröm annak, aki kapja.

Ötletek:
http://www.twigandthistle.com/blog/2010/11/magnetic-holiday-advent-calendar-diy/
http://indulgy.com/post/k0q7XEAPe1/christmas-craft-project-advent-calendar
http://indulgy.com/post/T2CuNlQbA2/christmas-advent-calendar-love-this

Link a letölthető címkékhez:
http://www.twigandthistle.com/blog/wp-content/uploads/2010/11/Advent_Calendar_Template.pdf

Címkék: karácsony advent

1 komment

Megmondom őszintén, eddig ódzkodtam attól, hogy egy kevésbé ismert színi társulat előadását nézzem meg, de a békéscsabai Féling Színház meggyőzött, hogy érdemes figyelemmel kísérni a kisebb színházakat is. Ezután, ha tehetem, minden győri előadáson ott leszek, legyen az bármennyire kezdő produkció.

Mandragora_010.jpg

A Mandragórát eredetileg Niccolò Machiavelli írta a XVI. század első felében, majd 1960-ban átdolgozta Háy János. Ezt a változatot láthattuk most a „Lapos Tanszéken” (Bahnhof).  A darab Firenzében játszódik, ahol egy lepukkant lakásban él éppen Callimaco, aki barátaival Párizsból érkezett ide, hogy végre beteljesüljön szerelme Lucreziával. Azonban a történetet bonyolítja, hogy a kiszemelt hölgy férjnél van – egy gazdag és öreg férjnél. Így cselhez folyamodik, hogy mégis megkaphassa szíve választottját. A mű alapvetően komikus hangulatú, és fordulatokban sincs hiány.

Mandragora_022.jpg

Egy-két szereplőn látszott, hogy még nem szokták meg a közönség figyelmét, és izgulnak, azonban itt is láttam kiemelkedő alakításokat. Ezúton kívánok a társulatnak további sok sikert!

Mandragora_024.jpg

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Machiavelli

              http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/mandragora

Képek: http://sj52.szinhaz.org/Feling_GYOR_EA_KEPEK.html

Címkék: színház

Szólj hozzá!

Mindig meglep, hogy ahány embernek csak említem ezt a lehetőséget, senki sem tud róla. Az is igaz, hogy én is csak más ismerőseimtől hallottam róla először, még nem találkoztam sehol sem a program hirdetésével.

zöld út.png

Az előtakarékos lakáspályázat lényege, ha megfelelsz a feltételeknek, akkor öt évig lakhatsz egy önkormányzati lakásban, amiért minimális díjat kell fizetned, ami jelenleg 9400 forint. A lakások a Mészáros Lőrinc utca 10, a Szent Imre út 45-53, a Szigethy Attila út 90/A, illetve a Zöld utca 1. és 3/B száma alatt találhatóak. Hogy hova kapod a lakást, azt sajnos nem választhatod ki, ahova sikerül. Ha megvan a lakás, akkor havonta 40 ezer forintot kell megtakarítanod, amit minden év elején igazolnod is kell. Azt te választhatod ki, hogy ezt milyen formában teszed.

A várólista igen hosszú, mi már az ötödik pályázatunkat adtuk be októberben, azaz két éve várunk a kis lakásunkra, amit végre mi magunk rendezhetünk be. Pályázni félévente kell, általában április és október második felében kell leadni az anyagodat. Három kategóriát különböztetnek meg a lakásoknál: egy, kettő és három fős. A harmadik fő a pár gyermeke vagy magzata lehet, ha már elmúlt 16 hetes, de ha többen vagytok, úgy is nyugodtan lehet pályázni. Viszont ha megkapjátok a lakást, és utána gyarapodtok, nem tudtok egy másik önkormányzati lakásba átköltözni.

szent imre.png

A pályázat egyik legfontosabb kitétele, hogy le kell adnod egy legalább 300 ezer forintos egyenleggel rendelkező bankszámla igazolást. Mi ezt általában úgy szoktuk megoldani, hogy fizetéskor megkértük a lakótársunkat, utalja át a hiányzó összeget, majd mi utaltunk neki. Persze, azért nem árt, ha tényleg rendelkeztek ezzel az összeggel, mire költözésre kerül a sor. Sok lakást csupasz falakkal adnak oda, csempézni, járólapozni kell, szőnyeget lerakni, bútorokat, háztartási gépeket venni.

A megkötések ellenére, szerintem ez egy nagyon jó lehetőség a pénzgyűjtésre. Néha ránézek a győri albérlethirdetésekre, hátha van a miénknél jobb, hasonló áron, de 60-70 ezer forint alatt szinte nem is lehet másfél-kétszobás lakást találni – legalábbis a neten nekem nem sikerült.

mészáros lőrinc.png

Forrás és még több info: http://www.gyor.hu/data/files/nepjoletiosztaly/2011_msodik_flvi_hirdetmny_eltakarkos.pdf

(azóta annyi változott, hogy nem írhatsz be a 40 ezer forintnál magasabb összeget a havi megtakarításhoz)

Képek: https://maps.google.hu/

Update 2015.04.11.: A lakás méretétől és minőségétől függően a bérleti díj plusz amortizációs költség 6-12 ezer Forint között van.  

Címkék: lakóhely Győr lakáspályázat

10 komment

Kíváncsian vártam vajon szólhat –e az első posztom erről a színdarabról, ugyanis mindenképp pozitívan akartam kezdeni. Az első 10 perc még nem győzött meg az róla, de szerencsére a mű hátralévő része elnyerte a tetszésemet.

phoca_thumb_l_IMG_0079.jpg

A kriplit 1996-ban írta Martin McDonagh, és 1998-ban mutatták be először Magyarországon, és azóta már több színház műsorában is szerepelt. Mi november 2-án néztük meg a következő szereposztással:

Kate

Agócs Judit

Eileen

Molnár Judit

Johnnypateenmike

Sárközi József

Billy

Járai Máté

Bartley

Molnár Zsolt

Helen

Menczel Andrea

Bobby-baba

Fejszés Attila

Orvos

Jáger András

Mamus

Töreky Zsuzsa

 

phoca_thumb_l_IMG_9598.jpg

A történetről annyit, hogy 1934-ben játszódik egy kis ír szigeten, ahol a többség szegénységben és tudatlanságban éli egyszerű életét. Ami néha feldobja őket, az Johnnypateenmike jelentéktelen, falubeli hírei. Azonban egy nap olyan „újságja” van, ami még a főszereplő, Billy-nek is felkelti érdeklődését: Írországba hamarosan egy amerikai filmstúdió érkezik, és az írek közül válogatják ki a szereplőket. A fiú fejébe veszi, hogy ő is kipróbálja magát, mint színész, és reményei szerint sztár lesz belőle. Billy-nek azonban több korlátja is van: fogyatékos, két aggódó „nénikéje” gondozza őt, akik nem engednék el a forgatásra. Ezért tervet eszel ki, hogyan juthat el mégis oda.

A darabot végig átszövi a tragikomikus hangulat. Sok mókás fordulat és párbeszéd van benne, ám ha jobban belegondolunk a falu nyomorúságos életébe, már nem látjuk viccesnek a szereplők életét. A győri színészek többsége kifejezetten jól játszott: Járai Máté – mint mindig – most is kiemelkedő volt. Személy szerint, nekem nagyon tetszett Fejszés Attila és Molnár Zsolt alakítása is, ami kellőképpen természetes volt. Mindössze egy színész játékát nem tartottam ide illőnek, a szokásos teátrális szerepjátszás volt, amit a nagyszínpadon nagyon sokszor látok.

Összegezve, kedves győriek: szerintem mindenképp nézzétek meg ezt a darabot, mert ritkán látni ilyen jól megírt történetet nálunk.

phoca_thumb_l_IMG_9427.jpg

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kripli

              http://gyoriszinhaz.hu/

Képek: http://www.gyoriszinhaz.hu/galeria/category/92-a-kripli

Címkék: színház Győr

3 komment

Ezen a blogon fogom megírni mivel töltöm a szabadidőmet Győrben. :)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása